Veilig biljarten in coronatijd

Veilig biljarten in coronatijd

Vanaf 19 mei 2021 kan er weer gebiljart worden en dat is na lange maanden wachten, heel verheugend nieuws. Het is wel van belang dat de biljartomgeving in coronatijd veilig is. Vanaf 26 juni zijn de versoepelingen zodanig dat het coronaprotocol niet meer van toepassing is. Veel biljarters zijn volledig gevaccineerd. Ook dat maakt de veiligheid bij biljarten voldoende groot.

Corona is echter niet weg. De volgende thema’s blijven van belang:

  • de anderhalve meter afstand
  • de handhygiëne
  • de ventilatie in de ruimte

Er zijn enkele regels bij het biljarten in coronatijd die verband houden met de anderhalve meter. De belangrijkste is: alleen degene die aan het biljarten is, staat, de anderen zitten op anderhalve meter. Er worden geen handen geschut.

Handhygiëne spreekt voor zich. Voor elke partij worden de handen gedesinfecteerd en ook na elke partij. De speelballen worden in de schoonmaaimachine gedesinfecteerd. Ook de keu dient voor de partij te worden gedesinfecteerd.

Afstand houden en handhygiëne zijn de belangrijkste elementen van coronapreventie.

De biljartzaal is voorzien van een up to date ventilatiesysteem. Elke 15 minuten wordt alle lucht in de ruimte afgezogen en voor 50% met buitenlucht gemengd weer teruggeblazen. Voordat de lucht in de ruimte wordt teruggeblazen passeert deze HEPA-filters, bekend van de optimale ventilatie in ziekenhuizen en vliegtuigen. HEPA-filters halen het virus gedeeltelijk uit de lucht. Door dit modern ventilatiesysteem is Park Startbaan een van de veiligste biljartcentra in de regio. Bij warm weer wordt de ingeblazen lucht gekoeld. Dan blijft het aangenaam om te spelen.