Speelmateriaal biljart

Dit is bericht 4 van een serie van 10. We gaan verder met het volgende item: het materiaal.

Er wordt gebiljart op een biljarttafel met een biljartkeu (stok) en met 3 biljartballen. Eendelige biljartkeus met een lengte van ca.140 cm. zijn in elke biljartzaal aanwezig maar verenigingsspelers hebben meestal een eigen 2-delige keu. Totaalgewicht rond de 480 gram voor een libre-biljartkeu. Een keu voor het driebandenspel is zwaarder. De ballen zijn in doorsnee ca. 61,5 mm en wegen tot zo’n 215 gram. Ze worden verkocht in setjes van 3 ballen (2 wit en 1 rood of 1 wit, 1 geel, 1 rood) die alle even zwaar zijn (marge 1 gram). Over de biljarttafel zelf volgt later meer informatie.

Een geldige score kan alleen worden gemaakt met de pomerans op de keu-top. Dat is een rond hardleren dopje. Diameter voor libre 10 à 11 mm; voor het driebanden ca.12 mm. Wordt de bal teveel aan de zijkant geraakt dan glijdt de pomerans vaak oncontroleerbaar van de bal af. Met een ketsend geluid. En vaak een misser. Daarom moet men die kets-zone vermijden. Voor een goed contact met de bal wordt de pomerans sowieso regelmatig voorzien van een krijtlaagje (afkomstig van het altijd aanwezige biljartkrijtje (zie tekst bij de foto). Die pomerans mag niet gaan overhellen maar in dikte gelijk blijven met het kunststofbeentje waarop het is vastgelijmd. Met een schuurpapiertje kan men dat overhellen wegwerken.

Goed krijten – niet boven maar nààst de biljarttafel – gaat in strijkbewegingen van het oppervlak van het krijtje over het oppervlak van de pomerans. Niet aan de zijkant want die komt niet in contact met de bal; alleen bij ketsen. Bij onjuist gebruik van het krijtje (draaien) holt deze uit en komt er onnodig veel krijt op de pomerans, op de vloer en soms toch ook nog op het biljartlaken. Een ergernis voor de zaalhouder (onderhoud laken en vloer) en voor de biljarters (vuile handen). Het is maar een weet.

 

Spelers die snel wat klamme handen krijgen, maken gebruik van een zijdeachtig handschoentje om de keu soepel door de vingers te laten glijden. Het handvat van de keu wordt vaak van een rubberen grip of tape voorzien zoals bij een tennisracket. Handig is het om voor noodgevallen een extra topeind voor de biljartkeu paraat te hebben. En op zeker moment is de aanschaf van een biljarttas te overwegen.

Drie verschillende schuurmogelijkheden voor de pomerans . Links gewoon een stukje schuurpapier voor schilderwerk (fijnkorrelig). Daarnaast een 2-zijdig bruikbaar schuurblokje. En ook nog een textielhoesje met binnenin een schuuroppervlak. Soms wordt er een speciale “puntenslijper” gebruikt maar dat vereist nogal wat precisie  om schade aan het beentje te voorkomen. Verder ziet u een handschoentje die zowel voor links- als rechtshandigen en in diverse maten te koop is.

 

(wordt vervolgd met: 5. Over de biljarttafel)

 

Voor iedereen die zich nu al verder wil verdiepen in de biljartsport en meer specifiek in het carambole-biljarten is de website van de KNBB (Biljart Bond) een aanrader https://www.carambole.nl alsook www.bommeltje.nl (wetenswaardigheden/techniek).

Reacties, vragen en/of aanvullingen op bovenstaande tekst zijn altijd van harte welkom op het mailadres vanacqui@xs4all.nl
 (© AvA)