De naam van het Tennispark Startbaan in Amstelveen is veranderd in Tennis- en Biljartcentrum Startbaan. Het “Park” heeft nu immers ook een grote biljartzaal. Wat weten de vaste gebruikers van de tennisbanen inmiddels over het biljarten? En wat weten bezoekers er van? We maken daarvan geen quiz en gaan ervan uit dat enige extra informatie altijd nuttig kan zijn. Dat doen we in een 10-tal berichten van de hand van de “voormalig biljartvirtuoos” de heer A. van Acquit.

1) Biljarten met 3 ballen en een keu

In het Biljartcentrum Startbaan zijn diverse verenigingen actief (zie de details elders op deze website) en er is ook ruimte voor het “vrij biljarten”. Ook nieuwkomers zijn daarbij welkom. En voor hen is deze en de nog komende informatie.

Biljarten doe je op een biljarttafel met een strakgespannen laken (meestal groen) en met rondom een opstaande gestoffeerde rubberen rand; de band. Een blauw of een rood laken komt ook voor. Gespeeld wordt er met een biljartkeu (stok) met aan de voorkant een stootdopje (pomerans) en met 3 kunststof biljartballen. Het benodigde speelmateriaal is in de biljartzaal aanwezig.

In een wedstrijd spelen er als regel 2 spelers tegen elkaar met elk een eigen witte speelbal. Een daarvan heeft een zwart rond merkteken. Om mogelijke verwarring te voorkomen wordt soms die gemerkte bal vervangen door een gele bal. Een score (carambole) komt tot stand als de eigen speelbal de twee andere ballen raakt. Vooraf wordt afgesproken hoeveel caramboles er per speler gemaakt moeten worden. Dat is afhankelijk van de sterkte (het moyenne) van de spelers. Hoe dat wordt vastgesteld leggen we later uit. Van verenigingsspelers is natuurlijk dat moyenne en daarmee het aantal te behalen punten, al wel bekend. Bij een vriendschappelijk “potje biljart” is het dus meestal een kwestie van afspreken.

Op deze website zijn de huurtarieven voor het biljarten vermeld per tafelper uur ongeacht het aantal spelers. Verhuurd wordt er aan spelers met tenminste enige speelvaardigheid of onder begeleiding van een geoefende speler. De openingstijden van de biljartzaal zijn gelijk aan die van het Tennispark en vooraf een biljarttafel reserveren (020-6455666) is aan te bevelen.

(Wordt binnenkort vervolgd met bericht 2: Wie begint een partij en hoe?).

Voor iedereen die zich nu al verder wil verdiepen in de biljartsport en meer specifiek in het carambole-biljarten, is de website van de KNBB (de Biljartbond) een aanrader https://www.carambole.nl

Reacties, vragen en/of aanvullingen op bovenstaande tekst zijn altijd van harte welkom op het mailadres vanacqui@xs4all.nl

(© AvA)