De bal is rond dus zijn er ook overeenkomsten aan te wijzen tussen biljarten en tennissen. Een bal hoog raken geeft snelheid. Lager raken (slice) remt af. Zijeffect geven aan een bal beïnvloedt de hoek van uitval naar links of naar rechts. Bekend, toch? Een backspin is bij biljarten een stoot onder in de bal waardoor die eerst iets rechtdoor gaat maar sneller weer terugkomt. We noemen het een trekstoot. En voor een topspin stoot men bij biljarten met één doorgaande beweging halfhoog door de bal (een follow through maar dan rechtdoor). Het heet hier doorstoten. Een lobje of een smash? Ja, dat is een heel ander verhaal. En spelen met 3 biljartballen in plaats van 1 tennisbal is ook wel een dingetje. Bovendien zijn de ballen anders van grootte, samenstelling en gewicht. Dus ook de verschillen liggen voor het oprapen.

Wel is het waar dat technisch gezien tennissers al snel goede biljarters kunnen worden. Dat geldt o.a. ook voor voetballers. Het is het balgevoel dat de doorslag geeft.

Biljarten gespeeld als serieuze wedstrijdsport is ook een concentratiesport. Belangrijk daarbij is het vermogen van de speler om zich op het spel te kunnen concentreren en die concentratie vast te houden. Alleen dan kan een redelijke score tot stand komen. Bij het biljarten blijf je namelijk na een gescoord punt aan de beurt, dus aan tafel. Als je mist gaat de beurt over. Dan is het de kunst om daar goed mee om te gaan want pas als je tegenstander in de fout gaat, mag jij weer verder. En die tussenliggende tijd heb je – net als bij het tennissen –  nodig voor je concentratie en niet om na te denken over gemiste kansen. Hoewel het bekende kost is kom ik daarop toch nog kort even terug in mijn volgende bericht.

Illustratie (bewerkt naar) Free Photos and Images; www.dreamstime.com

Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de biljartsport is de website van de KNBB een aanrader https://www.carambole.nl alsook de site www.bommeltje.nl (wetenswaardigheden/techniek). Ook even de biljartzaal in lopen, rondkijken en vragen stellen, werkt verhelderend.

Wordt vervolgd met: 9 mentale instelling.

Reacties, vragen en/of aanvullingen op bovenstaande tekst zijn altijd van harte welkom op het mailadres: vanacqui@xs4all.nl